Menu
RSS
http://www.ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/crima12gk-is-87.jpglink
http://www.ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide02gk-is-87.jpglink
http://www.ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide13gk-is-87.jpglink
http://www.ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_07gk-is-87.jpglink
http://www.ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide04gk-is-87.jpglink
http://www.ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_08gk-is-87.jpglink
http://www.ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide21gk-is-87.jpglink
http://www.ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/prozor-crkva-2gk-is-87.jpglink
http://www.ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slideshow.Ramska-vecer-natpisgk-is-87.jpglink
http://www.ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Ramski-krajolik-lastavice-1gk-is-87.jpglink
«
»
A+ A A-

Održana Ramska večer uz proslavu 20. obljetnice udruge Ramska zajednica

Autor: mr.sc. Matej Škarica

U petak je u Zagrebu velikom kulturno-umjetničkom svečanošću i bogatim zabavnim programom obilježena 20. obljetnica od osnutka udruge Ramska zajednica. U prepunoj dvorani hotela International goste iz Zagreba i okolice, Rame, Požege, Dubrovnika pa sve do Austrije i Graza kroz noć su zabavljali izvođači koje za Ramu vežu korijeni i istinska ljubav prema zavičaju. Svečanosti su prisustvovali uglednici iz javnog i vjerskog života Rame (gvardijan samostana Šćit Tomislav Brković, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira Mijo Džolan, župnik Tihomir Šakota iz dubrovačkih župa Zaton Doli i Banići te ostali). Na početku službeno-protokolarnog dijela okupljene je pozdravio gvardijan franjevačkog samostana Rama-Šćit Tomislav Brković.

Ispred općine Prozor-Rama skupu se obratio načelnik dr. Jozo Ivančević koji je u nadahnutom govoru pozvao sve Ramljake da se uključe u obnovu i oživljavanje svog kraja, da na stranu odbace političke, vjerske ili kulturne podjele te svoje snage usmjere na budućnost ovog prirodnim i kulturnim resursima bogatog kraja.

Potom su se skupu prigodnim riječima obratili član Upravnog odbora Željko Jurić te predsjednik Ramske zajednice Šimun Babić najsrdačnije pozdravivši okupljene uz zahvalu na dolasku. Babić je istaknuo kako Ramska zajednica ostaje snažna poveznica između iseljene i zavičajne Rame te da će kao takva i dalje pomagati Ramu te usmjeravati mlade naraštaje u očuvanju tradicije i naslijeđa.

Tijekom večeri ispred Udruge uručene su zahvalnice prijašnjim predsjednicima Ramske zajednice – dr. Ivanu Radiću, prof. Šimunu Penavi i mr.sc. Branislavu Brizaru koji su proteklih godina uza sve poteškoće uspješno vodili ovu sada već uglednu i prepoznatljivu zavičajno-iseljeničku udrugu. Gospodin Radić je izrazio svoje iznenađenje i počašćenost te ukratko se osvrnuo na početke Udruge u devedesetima. Gosp. Brizar je naglasio kako je Zajednica uz uspješna imala i svoja teža razdoblja posebice za vrijeme rata i poraća. U Domovinskom ratu pomagalo se na humanitarnom planu i mnogi su Ramljaci tada bili nesebično i svim srcem povezani uz zajedništvo.

Nakon dodjela zahvalnica, novinar Matej Škarica darovao je Zajednici dvije umjetničke slike s ramskim motivima.

Večer je uveličao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se Ramcima obratio u jednostavnom i izrazito prijateljskom tonu naglasivši kako je Rama bila i ostala dom vrijednih i čestitih ljudi.

Iz Rame je pod vodstvom mr. Biljane Glibo stiglo i Hrvatsko kulturno-umjetničkog društvo Rama koje je publika oduševljeno pozdravila prateći s pozornošću napjeve i plesove iz Ramskog kraja.

Posebno zanimljivo bilo je izvođenje mladog diplomiranog violinista Ivana Zečevića te nešto kasnije, narodnog guslara iz Graza Joze Radoša – Marića koji je poslije izvođenja pripovijesti o Divi Grabovčevoj podnio i zahtjev za Ramsku putovnicu. Okupljene su sve do ranih jutarnji sati zabavljali klapa Fjabula i Mate Bulić. Voditelj večeri bio je Pero Ćiro Pavlović.

Na kraju svečanog programa upriličena je i tombola s vrijednim nagradama koju su potpomogli brojni donatori Ramske zajednice te je ujedno i upućena zahvala medijima iz BiH i Zagreba koji su popratili ovaj događaj. Voditelj programa je u ime predsjednika Ramske zajednice Požega gosp. Slavka Čuljka najavio tradicionalno Ramsko silo za kraj siječnja iduće godine.

Sutradan je u organizaciji Ramske zajednice i Općine Prozor-Rama održan gospodarski forum na temu mogućnosti ulaganja u Ramsku regiju. Prisutni su bili poduzetnici iz Zagreba koji su pokazali zanimanje za ulaganje u Općinu no pod uvjetima fer tržišnog natjecanja i koliko-toliko stabilne gospodarske zone.

Galerija fotografija s Ramske večeri 2010.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

split-rama02.jpg

Tko je online?

Imamo 50 gostiju i nema članova online

Ramska Zajednica


ul. Grada Vukovara 235, Zagreb 10 000 Hrvatska

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: +385-1/2422-870

Fax: +385-1/2422-856

http://www.ramska-zajednica.hr